
SAMANLI DAĞLARI, SOĞUCAK YAYLASI VE HAZAN…
Sapanca’da sonbaharın giriş kapısı Samanlı Dağları’nın sırtında bulunan (1100 metre) Soğucak Yaylası’dır. Kuzey yarımkürenin güz ekinoksuna girmesi ile Sapanca’da ilk soğuklar ismi gibi Soğucak Yaylası’nda görülür. Soğukların yavaş yavaş kendini hissettirmesi ile birlikte, yine yavaş yavaş bu coğrafyanın geniş yapraklı…

SAMANLI DAĞLARI’NIN BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ
Kocaeli’de bitki örtüsü, genelde Marmara Bölgesi özelliğini taşımakla birlikte, kıyısıyla dağlık alanlar arasında önemli farklılıklar görülür. Ayrıca kuzeyden güneye doğru gidildikçe, Karadeniz’e özgü bitki topluluklarının yerini Akdeniz bitkileri almaya başlar. Samanlı Dağları ile Karadeniz kıyısı ardındaki alanlar sık ve nemcil…

SAMANLI DAĞLARI, JEOMORFOLOJİK YAPI VE MİTOLOJİ
Kocaeli coğrafyasının büyük bölümünü; kuzeydeki Kocaeli Yarımadası’nı kaplayan plato ile bunun üzerindeki küçük tepeler ve güneydeki Samanlı Dağları oluşturmaktadır. İlin kuzeyini oluşturan Kocaeli Yarımadası, jeolojik devirlerde birçok kez sular altında kalmış, sonra tekrar kara haline gelmiştir. Çukur alanları denizin basması…

PAŞASUYU VASİSİ’NİN YABAN YAŞAMI
Kocaeli sınırları içerisinde bölgeye ait çok ender hayvan türleri yaşama ortamı olan alanlar bulunmamaktadır. Karasal türler ve aynı türe ait topluluklar olarak; sürüngenler (Kaplumbağa, Büyük yeşilkertenkele, Lekeli ince kertenkele), kuşlar (Alakarga, Serçe, Çulluk, Bıldırcın, Kara ördek, Üveyik, Atmaca, Doğan, Şahin,…

PAŞASUYU VADİSİ’NİN ÇİÇEKLERİ
Türkiye, bitki çeşitliliği ve sayısal çokluğuyla dikkati çeken bir ülkedir. Tür sayısı açısından tüm komşu ülkelerden çok daha zengin olan ülkemizde yaklaşık on bin çeşit bitki bulunmaktadır. Türkiye, dünyanın bitki bölgelerinden ‘Akdeniz Bitki Bölgesi’ne girer. Ülkemizdeki bitki örtüsünün dağılışında iklim,…